Bułeczki pieski

0 (0 ocen)

To idealne bułeczki na dziecinne przyjęcie. Widziałam podobne na jakiejś stronie internetowej i musiałam je wykonać. Jako , że bułki mają być podane z kiełbaską dodałam przyprawę do grilla. Eksperyment okazał się być jak najbardziej udany!!

Składniki:

  • Składniki na około 12 sztuk:
    • 500 gram mąki pszennej białej chlebowej,
    • 50 gram świeżych drożdży,
    • 2 łyżeczki przyprawy do grilla (klasyczna),
    • sól do smaku,
    • ok 1 i 1/3 szklanki letniej wody,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • 2-3 łyżki rozpuszczonej i przestudzonej margaryny
    • jajko do posmarowania wierzchu,
    • oliwki czarne na wykonanie oczy i nosa,
    • kminek na wykonanie włosów
    Dodatkowo do podania:
    • masło do posmarowania,
    • ogórek kiszony do przełożenia,
    • marynowana papryka do wykonania języka,
    • małe kiełbaski- u mnie kornetki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Bułeczki pieski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie rozczynu 1. Do wody dodajemy drożdże, cukier i około 3-4 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
    Między czasie do miski wsypujemy mąkę sól, przyprawę do grilla, tłuszcz. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn.
  • ciasto przed wyrosnięciem 2. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce).
  • podział ciasta 3. Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Formujemy wałek, który dzielimy na około 12 części.
  • nacięcie uszu 4. Z uzyskanych kawałków formujemy owalne bułeczki, które układamy na przygotowanej blaszce. Nożem nacinamy z obu stron uszy.
  • przed pieczeniem 5. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z przeciętych na połowę oliwek wykonujemy nosy, z pociętych na mniejsze części oliwek wykonujemy oczy. Z kminku wykonujemy kępki włosów.
    Bułeczki wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy go i pieczemy bułeczki do zrumienienia w 180˚C. (około 25-30 minut).
    Po wyjecie i przestudzeniu pieski nacinamy , smarujemy masłem, przekładamy ogórkiem, papryka i kiełbaską. Podajemy!

Porady

Ciasto wykonała, z mojego sprawdzonego przepisu i tak powstały niegroźne, jadalne pieski:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować