Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką i pieczarkami

  • wyświetlono: 334 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Proste i sycące bułeczki w kształcie pierożka. Doskonałe na zimno, jak i na ciepło, idealne na wycieczkę i do pracy czy na uczelnię, zapraszam :)

20191005_083333
  • 10 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
400 g mąki pszennej typ 650
2 jajka rozm. M
1,5 łyżeczki cukru
0.5 łyżeczki soli
200 ml mleka
50 g masła
40 g świeżych drożdży
Pieczarki:
5 dużych pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki oleju
sól,pieprz do smaku
Dodatkowo:
5 parówek dobrej jakości
1/2 jajka
1 łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką i pieczarkami

  • mikserem wymieszać ciasto1. Ciasto:
    Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić.
    Do miski miksera przełożyć mąkę, dodać drożdże i całość dokładnie rozetrzeć w palach. Następnie sól, cukier,wymieszać. Dodać jajka, mleko i wyrabiać ciasto hakiem do zagniatania. Wyrabiać 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
  • 2. Pieczarki:
    Grzyby obrać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę. Następnie dodać pieczarki i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • na cieście ułożyć farsz3. Wykonanie:
    Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na duży płat o grubości około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy o 11-12 cm. Nałożyć po łyżce pieczarek,rozsmarować. Ułożyć po 1/2 parówki i zlepić ciasto jak pieroga. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić od kolejne 15 minut. Posmarować jajkiem i posypać siemieniem.
    W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st. Wstawić bułeczki i piec około 18-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiparówkiciasto drożdżowedrugie śniadaniedo szkoływypieki na słono

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Rumiane drożdżowe pierożki z tradycyjnym...

image-0c7o46m

Dodane przez: paolineczka

Francuskie prostokąty z pieczarkami i parówką

Szybka propozycja na przystawkę...

naleśnikowa zapiekanka

Dodane przez: Klaudyna213

NALEŚNIKOWE ZAPIEKANKI Z PARÓWKĄ I PIECZARKAMI

jeśli nasmażyłam za dużo naleśników...

Pierożki z nadzieniem z jarmużu, fety i pieczarek

Dodane przez: joanna1974

Pierożki z nadzieniem z jarmużu, fety i pieczarek

Pulchniutkie pierożki z ciasta...

Smacznego!

Dodane przez: polly123

Pierożki drożdżowe z gęsią

Pierożki drożdżowe z gęsiną to...

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

Uwielbiam drożdżowe bułeczki z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE