Bułeczki pieczarkowe z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wierzch tych bułek jest wyjątkowo smakowity i aromatyczny.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki ciasta:
    200 gram mąki pszennej pełnoziarnistej (1850)
    400 gram mąki pszennej typ 650
    400 ml wody ciepłej
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Ponadto:
    15 dag pieczarek
    Kilka łyżek pokrojonego lubczyku
    Jajko do posmarowania wierzchu

Bułeczki pieczarkowe z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta. Dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość uformuj z niego niewielkie, podłużne bułeczki. wyłóż na blachę i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. Następnie na wierzch powciskaj lekko pokrojone pieczarki i lubczyk. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 220 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy