bułeczki owsiane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo lubimy domowe bułeczki. Te przygotowałam z mąki pełnoziarnistej, z dużą ilością płatków owsianych i odrobiną miodu. Przepysznie smakowały jeszcze ciepłe z powidłami i kubkiem kakao.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
    2 łyżki miodu
    szklanka wrzątku
    3/4 łyżeczki soli
    łyżka masła
    1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki siemienia lnianego
    15 g świeżych drożdży
    3 łyżki letniej wody
    dodatkowo:
    jajko
    2 łyżki mleka
    łyżka płatków owsianych

Bułeczki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki owsiane, masło, sól i miód zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Mąki przesiać, dodać siemię. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i dodać do mąki, wymieszać i dodać wystudzone płatki. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 10 części i uformować wałeczki o długości około 20 cm. Zawiązywać je w supełek, jeden koniec podwijając pod spód. Układać bułeczki na blaszce, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Odstawić jeszcze na kwadrans a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut aż będą złote.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy