Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

  • wyświetlono: 641 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam te mocno czerwone,rubinowe łodygi.Można wykorzystać je na różne sposoby i upiec kruche,ucierane bądź biszkoptowe ciasto.Ja rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z lekkim i puszystym ciastem drożdżowym które moim zdaniem idealnie pasuje do tej pory roku.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

Ciasto:
Zaczyn drożdżowy:
2 łyżki mąki
3 łyżki mleka
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Ciasto właściwe:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
50 g cukru
60 g masła
1 jajko
Nadzienie rabarbarowe:
450 g rabarbaru
1 galaretka malinowa
50 g cukru
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
50 g masła
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
60 g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki odrywane z rabarbarem i waniliową kruszonką

  • 1. Zaczyn drożdżowy:
    Do kubeczka wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, cukru i drożdże. Rozcieramy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto właściwe:
    Masło rozpuszczamy, a mleko lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe masło, ciepłe mleko, jajko i zaczyn drożdżowy. Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Nadzienie rabarbarowe:
    Rabarbar myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Mieszając co jakiś czas gotujemy rabarbar do momentu, aż powstały sok zredukuje się. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Kruszonka:
    Mąkę, cukier i masło rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
    Tortownicę o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masło rozpuszczamy. Połowę masła wylewamy na dno tortownicy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 12 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy płaski placuszek. Na środek nakładamy łyżkę nadzienia, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną, okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy w tortownicy, uprzednio obtaczając je w maśle. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na wyrośnięte bułeczki wylewamy resztę masła i posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 30 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

A w moim domu pachnie... .Są takie...

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: nataliaa92

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Mięciutka i puszysta :) Drożdżówka...

Odrywane bułeczki drożdżowe z chałwą

Dodane przez: bienpyt

Odrywane bułeczki drożdżowe z chałwą

Idealne na śniadanie, do pracy,...

image-1f2drni

Dodane przez: joanna1974

Drożdżowki z rabarbarem i kruszonką

Skoro sezon na rabarbar, muszą...

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: amaranthrose

Bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Domowe drożdżowe bułki z rabarbarem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE