Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą krówkową

  • wyświetlono: 265 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Upiekłam pyszne i puchate bułeczki, które wyglądem przypominają pączki, a w smaku drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek, piknik czy do zabrania do szkoły lub pracy. Można podać je z kubkiem mleka, kakao, kawy czy herbaty. Co kto lubi. Długo utrzymują świeżość. Z przepisu wychodzi aż 28 sporych sztuk, więc są bardzo podzielne. Upieczcie.

bgg (Kopiowanie)
  • 28 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
6 łyżek oleju
3 jajka
niepełna szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
około pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku ( 40 dag )
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki ,,niby pączki'' z piekarnika z masą krówkową

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15-20 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i olej, następnie zagniatamy ciasto dolewając stopniowo ciepłego mleka, mleka dolewamy tyle i ile zabierze ciasto, zależy to od wilgotności mąki. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 3. Formowanie: Ciasto wałkujemy na stolnicy cieniutko oproszonej mąką pszenną, wycinamy większe krążki, nakładamy porcję masy krówkowej, nakładamy krążek ciasta i mniejszą foremką wycinamy ,,pączki''.
  • 4. Do pieczenia: ,,Pączki'' układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną, odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
  • 5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30-35 minut. Upieczone studzimy.
  • 6. Podanie: Gotowe podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi około 28 sztuk sporych bułek.
Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Można oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżowena słodkomasa krówkowabułeczkibułkipodwieczorekkajmakpieczywośniadanie na słodkopikniksłodkie bułkiz piekarnikadrożdżowe bułkibułki z kajmakiembułki z masą krówkowąbułki z masą kajmakową

Komentarze

Podobne przepisy

bułki

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Bułeczki - supełki z makiem

Fenomenalne bułeczki śniadaniowe...

bułeczki

Dodane przez: PolskaGotuje

Bułeczki pełnoziarniste z patelni

Pyszne , pełnoziarniste bułeczki...

Pączki o zapachu cytrynowym

Dodane przez: AnkaFiranka

Pączki cytrynowe z marmoladą

Przepis znalazłam w książce należącej...

Bułeczki maślane z kruszonką

Dodane przez: benka

Bułeczki maślane z kruszonką

Bułeczki z kruszonką i nadzieniem...

maślane bułeczki z kruszonką

Dodane przez: klementynka

maślane bułeczki z kruszonką

Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki....

Pyszne drożdżowe bułeczki

Dodane przez: anaid123

Bułeczki drożdżowe z odzysku

Nie macie pomysłu co zrobić z mięsem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE