Bułeczki na śniadanie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Idealne na śniadanie bułeczki, chrupiące z zewnatrz a w środku mięciutkie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 małe jajko
    200 ml zimnego mleka
    14 g świeżych drożdży ( lub 7g suszonych)
    2 łyżeczki cukru
    50 g zimnego masła
    340 g mąki pszennej
    7 g soli

Bułeczki na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól i masło utrzeć ręką. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać do nich cukier i 4 łyżki zimnego mleka. Wymieszać i wlać do mąki. Powoli wlewać pozostałe mleko, a na końcu lekko rozbełtane jajko. Wyrobić rękoma. Jeśli zbyt luźne dosypać około pół szklanki mąki. Odstawić na 1,5 - 2 h (aż podwoi swoją objętość), przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzać do temp. 230stopni. Z ciasta formować małe bułeczki, układać je na dużej, wysmarowanej oliwa blasze, zostawiając 5 cm między bułeczkami. Piec 5 min po czym zmniejszyć temp. do 200 stopni i piec 5-10minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy