Bułeczki na pszennym zakwasie

4.5 (179 ocen)

  • 3 godz.

Przepis wyszperany w sieci, sprawdzony, teraz polecam innym.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na 12 bułeczek:

    Zaczyn:

    100 g zakwasu pszennego ( lub żytniego ) dokarmionego 12 godzin wcześniej
    100 g wody
    100 g mąki żytniej typ 720

    Ciasto właściwe:

    zaczyn
    500 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    200 g wody
    8 g świeżych drożdży ( opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki na pszennym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wieczorem łączymy ze sobą w misce składniki na zaczyn, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w spokojne, nieprzewiewne miejsce na noc.
    Rano do zaczynu dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta właściwego ( jeśli dodajemy drożdże, to wcześniej należy je rozpuścić w niewielkiej ilości letniej wody ) i wyrabiamy ok. 4 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
    Gdy ciasto podwoi swą objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 12 równych części.
    Każdą część formujemy w równiutką kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ją spłaszczamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte bułeczki nacinamy ostrym nożem, posypujemy delikatnie mąką.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przed wstawieniem bułek do piekarnika spryskujemy jego ścianki lub na spód piekarnika wylewamy ok. pół szklanki wody.
    Bułeczki pieczemy ok. 20 minut.
    Gotowe studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować