Bułeczki na piwie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma co opisywać...pyszne,mięciutkie bułeczki....na śniadanko i kolację.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    70 dag mąki pszennej chlebowej
    250 ml jasnego piwa
    125 ml ciepłej wody
    60 g świeżych drożdży
    50 g roztopionego masła
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    Dodatkowo:
    1 jajko
    mak,sezam,słonecznik

Bułeczki na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski.Na środku robimy dołek do którego wrzucamy pokruszone drożdże,cukier i trochę ciepłej wody.Mieszamy w dołku drożdże z cukrem i wodą.Odstawiamy zaczyn do momentu,aż zacznie pracować.Następnie dodajemy resztę wody,piwo w temperaturze pokojowej,a najlepiej lekko podgrzane i sól.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
  • 2. Następnie formujemy bułeczki,które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.Przed pieczeniem smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i obsypujemy ulubionymi ziarnami.Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180'C
  • 3. Inspiracja:Moje wypieki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy