Bułeczki musztardowo - kukurydziane

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekko kwaskowe, wilgotne bułeczki

  • 3 godz.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    50 g mąki kukurydzianej
    100 g zakwasu pszennego
    pół szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka mielonych ziarem gorczycy
    5 g drożdży
    olej
    1 łyżeczka musztardy

Bułeczki musztardowo - kukurydziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy oba rodzaje mąki,sól i mieloną gorczycę. Rozpuszczamy zakwas i drożdże w wodzie, dodajemy do mąki. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Wyrabiamy ciasto na natłuszczonej stolnicy , a następnie odstawiamy na kolejne 10 minut. Po tym czasie znów wyrabiamy i odkładamy tym razem na godzinę, potem ciasto wyjmujemy, dzielimy na 8 części, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Musztardę mieszamy z łyżeczką oleju i 2 łyżeczkami wody.Każdą bułkę głęboko nacinamy przez środek i smarujemy emulsją z musztardy, po czym sklejamy rozcięte ciasto. Bułeczki układamy na wysypanej mąką kukurydzianą blaszce i smarujemy je jeszcze po wierzchu, pieczemy w 180 - 190 stopniach około 25 minut.

Porady

Do bułeczek można dodać ulubione ziarna lub musztardę francuską, moja była miodowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy