Bułeczki maślane z waniliową kruszonką

0 (0 ocen)

Zawsze miałam do nich słabość, choć dopiero teraz zdecydowałam się je upiec ;) Bułeczki są wyjątkowo delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Idealne ze szklanką mleka i ulubioną konfiturą.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
    op. drożdży instant
    1/4 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    jajko
    65g masła
    1 szkl mleka

    Kruszonka:
    1/5 kostki masła
    3 łyżki cukru
    kilka kropel aromatu waniliowego
    3 łyżki mąki

    żółtko do posmarowania

Bułeczki maślane z waniliową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W garnuszku rozpuścić masło, wlać mleko i podgrzać aby było ciepłe. Jajko rozbełtać. Ciepłe mleko z masłem i jajko wlać do miski z suchymi składnikami, wymieszać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zagniatać ok 10-15 minut aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 7 części. Uformować kule. Ułożyć w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zaczynając od środka. Nakryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • 2. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach. Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać kruszonką. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Przestudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy