Oto puszyste, wilgotne i aromatyczne bułeczki, które zniknęły szybciej niż się pojawiły. Świetnie smakują same bądź z dodatkiem domowego dżemu.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na około 20 sztuk:
100 g cukru białego
1 cukier wanilinowy
50 g drożdży
250 g mleka
2 żółtka
60 g miękkiego masła
500 g mąki pszennej
2 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowanej lub świeżo startej)
Dodatkowo:
mąka do podsypania
3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
3-4 łyżki brązowego cukru do posypania bułeczek
Bułeczki maślane z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące). Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże kruszymy, zalewamy niedużą ilością mleka (tak aby je pokryło), dodajemy łyżkę cukru - mieszamy i odstawiamy aby drożdże ruszyły.
2.W misce mieszamy mąkę, cukier biały, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, mleko, skórkę pomarańczową i rozczyn - wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie ładnie odchodzić od dłoni (trochę to potrwa).
3.Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, lekko oprószamy mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia.
4.Przy pomocy łyżki stołowej oddzielamy porcje ciasta i formujemy kulki o średnicy ok 4cm - układamy w rzędach zachowując nieduże odstępy (ok 4 szt w rzędzie).
5.Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
6.Pieczemy w temperaturze 200C przez około 25 minut.
Komentarze