Bułeczki maślane z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Oto puszyste, wilgotne i aromatyczne bułeczki, które zniknęły szybciej niż się pojawiły. Świetnie smakują same bądź z dodatkiem domowego dżemu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na około 20 sztuk:
    100 g cukru białego
    1 cukier wanilinowy
    50 g drożdży
    250 g mleka
    2 żółtka
    60 g miękkiego masła
    500 g mąki pszennej
    2 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowanej lub świeżo startej)
    Dodatkowo:
    mąka do podsypania
    3 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
    3-4 łyżki brązowego cukru do posypania bułeczek

Bułeczki maślane z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące). Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Drożdże kruszymy, zalewamy niedużą ilością mleka (tak aby je pokryło), dodajemy łyżkę cukru - mieszamy i odstawiamy aby drożdże ruszyły.
  • 2. W misce mieszamy mąkę, cukier biały, cukier wanilinowy. Dodajemy żółtka, mleko, skórkę pomarańczową i rozczyn - wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie ładnie odchodzić od dłoni (trochę to potrwa).
  • 3. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, lekko oprószamy mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia.
  • Bułeczki maślane z nutą pomarańczy 4. Przy pomocy łyżki stołowej oddzielamy porcje ciasta i formujemy kulki o średnicy ok 4cm - układamy w rzędach zachowując nieduże odstępy (ok 4 szt w rzędzie).
  • 5. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy brązowym cukrem. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Bułeczki maślane z nutą pomarańczy 6. Pieczemy w temperaturze 200C przez około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy