Pyszne i zdrowe bułeczki z dodatkiem marchewki nadziane daktylem.
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej + do podsypania
350 g gotowanej marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
200 g cukru
150 g margaryny lub masła
3 jajka
15 g proszku do pieczenia
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Bułeczki marchewkowe z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: miękki tłuszcz utrzeć z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Następnie dodać marchewkę i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość wyrobić na gładką masę. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
2.Schłodzone ciasto rozwałkować niezbyt cienko na podsypanym mąką blacie. Wykrawać koła (średnica 6,5 cm). Zlepiać po dwa, uprzednio nadziewając je daktylem(ami).
3.Piec na blasze (39 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia około 25 min (180 - 200 st. C).
4.Gotowe bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Porady
Z podanej ilości składników wychodzi 30 bułeczek.
Zamiast bułeczek z ciasta można formować rogaliki.
Komentarze