Bułeczki marchewkowe z daktylami

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe bułeczki z dodatkiem marchewki nadziane daktylem.

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej + do podsypania
    350 g gotowanej marchewki, startej na tarce o grubych oczkach
    200 g cukru
    150 g margaryny lub masła
    3 jajka
    15 g proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cynamonu
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    daktyle do nadziewania

Bułeczki marchewkowe z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki marchewkowe z daktylami 1. Przygotować ciasto: miękki tłuszcz utrzeć z cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Następnie dodać marchewkę i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i całość wyrobić na gładką masę. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
  • Bułeczki marchewkowe z daktylami 2. Schłodzone ciasto rozwałkować niezbyt cienko na podsypanym mąką blacie. Wykrawać koła (średnica 6,5 cm). Zlepiać po dwa, uprzednio nadziewając je daktylem(ami).
  • Bułeczki marchewkowe z daktylami 3. Piec na blasze (39 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia około 25 min (180 - 200 st. C).
  • Bułeczki marchewkowe z daktylami 4. Gotowe bułeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 bułeczek. Zamiast bułeczek z ciasta można formować rogaliki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy