Bułeczki makowe do odrywania

4.5 (187 ocen)

Taka mniejsza słodka wersja drożdżowego makowca :-) Można użyć gotowej masy makowej lub zrobić własną.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,5 szklanki mleka
    70g masła stopionego
    15g drożdży
    3 łyżki cukru
    2 żółtka

    1 jajko do posmarowania bułeczek

    Gotowa masa makowa lub:
    1 litr mleka
    1 szklanka maku
    50g masła
    80g cukru pudru
    1 duże jajko
    0,5 łyżki mąki
    0,5 łyżki miodu
    Bakalie - rodzynki, skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Bułeczki makowe do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki makowe 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Miseczkę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do zaczynu dodać pozostałe składniki ( masło na końcu ) i wyrobić miękkie ciasto. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Mak gotować w litrze mleka 30 minut, przelać na sitko, odcisnąć, ostudzić, zmielić trzy razy. Na patelnię dać masło, rozpuścić, dodać cukier puder, mak, miód, bakalie i żółtko - lekko podgrzać. Na koniec dodać pianę ubitą z białka. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, rozsmarować na nim masę makową i zwinąć jak roladę, a następnie pokroić. Plastry ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia jeden koło drugiego, a wierzchy posmarować rozkłóconym jajkiem. Piekarnik rozgrzać do 190' i piec bułeczki aż się zarumienią ok. 25-30 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować