Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

To pyszny zamiennik dla popularnych pizzerinek i pizzy! Tak jak tego typu drożdżowe wypieki, tak i te łódeczki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym czy ketchupem.Są pyszne, chrupiące i sycące! Polecam!

Składniki:

  • Ok 7 -8 sztuk:
    Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 3/4 szklanki mleka,
    • 3 łyżki oleju,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • 2 jajka,
    • 4 dag drożdży,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • jajko do posmarowania ciasta
    Nadzienie:
    • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    • 2 łyżki rodzynek,
    • 1 papryka czerwona,
    • ząbek czosnku,
    • 1 cebula,
    • ok 10 dag sera feta,
    • sól.
    • pieprz,
    • ok 2-3 łyżki oleju,
    • natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie rozczynu 1. CIASTO:Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
    W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, pieprz, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn.
  • wyrośnięte ciasto 2. Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce).
    Między czasie przygotowujemy nadzienie.
  • przygotowane nadzienie 3. NADZIENIE
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, by mięso nie było surowe. Między czasie paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną wraz z rodzynkami dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Razem chwilkę podgrzewamy. Przygotowane nadzienie delikatnie lub całkiem studzimy przed nałożeniem na uformowane ciasto. Ser feta kroimy w kostkę.
  • formowanie 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na około 8 prostokątów. Boki ciasta każdego z prostokątów zawijamy do środka (tworząc burty), a końce zlepiamy. W ten sposób formujemy łódki.
  • przed pieczeniem 5. Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek nakładamy przygotowane nadzienie.
    Na wierzchu układamy po kilka kostek sera feta. Łódeczki pieczemy około 25 minut w 180°C.
    Podajemy na ciepło. Przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować