To pyszny zamiennik dla popularnych pizzerinek i pizzy! Tak jak tego typu drożdżowe wypieki, tak i te łódeczki najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym czy ketchupem.Są pyszne, chrupiące i sycące! Polecam!
Składniki:
Ok 7 -8 sztuk:
Ciasto:
• 0,5 kg mąki,
• 3/4 szklanki mleka,
• 3 łyżki oleju,
• 0,5 łyżeczki soli,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• 2 jajka,
• 4 dag drożdży,
• 1 łyżeczka cukru,
• jajko do posmarowania ciasta
Nadzienie:
• 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
• 2 łyżki rodzynek,
• 1 papryka czerwona,
• ząbek czosnku,
• 1 cebula,
• ok 10 dag sera feta,
• sól.
• pieprz,
• ok 2-3 łyżki oleju,
• natka pietruszki do dekoracji
Bułeczki-łódeczki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:Do mleka dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyki mąki. Całość mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, pieprz, olej i jajka. Do przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn.
2.Całość wyrabiamy około 15 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce).
Między czasie przygotowujemy nadzienie.
3.NADZIENIE
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku i smażymy, by mięso nie było surowe. Między czasie paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną wraz z rodzynkami dodajemy do mięsa pod koniec smażenia. Razem chwilkę podgrzewamy. Przygotowane nadzienie delikatnie lub całkiem studzimy przed nałożeniem na uformowane ciasto. Ser feta kroimy w kostkę.
4.Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na grubość około 0,7 -1cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na około 8 prostokątów. Boki ciasta każdego z prostokątów zawijamy do środka (tworząc burty), a końce zlepiamy. W ten sposób formujemy łódki.
5.Tak przygotowane przekładamy na blaszkę. Brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. W środek nakładamy przygotowane nadzienie.
Na wierzchu układamy po kilka kostek sera feta. Łódeczki pieczemy około 25 minut w 180°C.
Podajemy na ciepło. Przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Komentarze