Bułeczki kajzerki pszenno - żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłej wody, drożdże. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, dolewając pozostałą wodę, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, delikatnie nacinamy każdą bułeczkę lub nacinamy maszynką do krojenia jabłek, posypujemy każdą makiem przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 20 minut. Upieczone bułki zsuwamy z papierem na kratkę i studzimy.
Komentarze