bułeczki jogurtowe

0 (0 ocen)

łatwe,pyszne bułeczki jogurtowe. Z podanych składników wyszło mi 9 małych okrągłych. Na zdjęciu są może trochę blade, ale ja takie lubię, jeśli wolicie bardziej wypieczone to oczywiście należy trochę dłużej przytrzymać w piecu. Ja dałam dwie szklanki mąki 650 i jedną 450 bo tej pierwszej mi brakło

Składniki:

  • 500g mąki pszennej 650
    200g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
    ok. 1/2 szklanki wody (tak na prawdę zależy to od gęstości jogurtu)
    10-15g świeżych drożdży
    płaska łyżeczka soli
    łyżeczka cukru

Bułeczki jogurtowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże (dla pewności wcześniej można zrobić z nich rozczyn) oraz jogurt. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne, dość luźne i lekko lepiące ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 8 równych części z których formujemy bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy je odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do napuszenia.
  • 3. Podrośnięte bułeczki wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika nastawionego na 180 stopni bez termoobiegu. Pieczemy ok. 30 minut na złoty kolor, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy