200 ml mleka
21 g drożdży( pół niemieckiej kostki)
50 g cukru
500 g mąki
100 ml wody
4 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:
2- 3 jabłka
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
1- 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek
dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżeczka mleka lub wody
trochę mąki do podsypania
Sposób przygotowania przepisu:
Bułeczki jesienne listki
1.
Do letniego mleka wsypać rozkruszone drożdże. Dodać cukier i posypać łyżką mąki. Nakryć ściereczką i zostawić na 15 minut, aż zaczyn ruszy.
2.
Do rozczynu dodać letnią wodę, olej, jedno jajko, szczyptę soli i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę i zagniatać ciasto. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od brzegu miski. Nakryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
3.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Pokropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Posypać cukrem i cynamonem i wymieszać.
4.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałeczków i położyć na stolnicy podsypanej mąką. Każdy kawałek formować na owalny placuszek. Na środek położyć jabłka i placuszek skleić jak pieroga. Szwem do góry.
5.
Następnie skleić ze soba obie końcówki, tak aby powstał trójkąt. Trochę wyrównać i przypłaszczyć ręką. Nożyczkami naciąć dwa razy z obu stron, tak aby powstał dekoracyjny listek.
6.
Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Bułeczki położyć na foremkę. Żółtko rozbełtać z mlekiem lub woda i pędzelkiem posmarować bułeczki. Piec w nagrzanym piekarniku 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Porady
Po wystygnięciu bułki można posypać cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze