BUŁECZKI HAMBURGEROWE (PANINI per HAMBURGER)

0 (0 ocen)

  • 7 godz. 10 min

Pyszne bułeczki do domowych hamburgerów tych mięsnych i wegetarańskich. Idealnie sprawdzają się na imprezach dla dzieci z różnymi nadzieniami.

  • 7 godz. 10 min

Składniki:

  • 500 g mąki (najlepiej manitoba)
    ok.300 ml letniego mleka
    25 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    50 g roztopionego masła

    dodatkowo:
    roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Hamburgery

Bułeczki hamburgerowe (panini per hamburger) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonać rozczyn. W letnim mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce.
  • 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać resztę cukru i rozczyn z drożdży. Zacząć miksować mieszadłem miksera lub drewnianą łyżką lub tradycyjnie zagniatać ręką. Dodać sól wbić jajko, cały czas wyrabiając przez około 10 -15 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać przez kolejne 5 - 10 minut do momentu uzyskania miękkiej, gładkiej konsystencji (w razie potrzeby podsypywać mąką lub dodać mleka). Dobrze wyrobione ciasto powinno odrywać się od ręki, ale nie może być twarde.
  • 3. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto, a następnie przykryć miskę dokadnie folią spożywczą i wstawić na conajmniej 3 godz. do lodowki (najlepiej na ca noc).
  • 4. Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na porcje o wadze ok. 80 g każda.
    Każdy kawałek ciasta wygniatać chwilkę w dłoniach, aż się ociepli, będzie gładki i nabierze miękkości. Uformować kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach ok 10 cm od siebie. Odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 2 godziny, do czasu aż bułeczki urosną.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec przez ok.20 minut na złoty kolor.

Porady

Idealna do tego przepisu jest mąka manitoba (ciasto wychodzi bardziej elastyczne) lub mąka chlebowa (mąka typu 850 lub 750) o wysokiej zawartości protein, które w połączeniu z wodą tworzą gluten potrzebny do wyrastania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować