Bułeczki gryczane z pestkami dyni i porzeczką z soku jagodowego

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam eksperymentować w kuchni. Do tego wypieku dodatkiem był właśnie mój eksperyment z porzeczkami suszonymi, które namoczyłem w soku jagodowym. Efekt niepowtarzalny warto spróbować!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Czego potrzebujemy?
    -300 gram mąki pełnoziarnistej, żytniej lub pszennej; stawiam na żytnią
    -250 gram mąki gryczanej
    -37 gram świeżych drożdży
    -400 ml maślanki; temperatura pokojowa
    -płaska łyżeczka cukru
    -2 łyżeczki soli
    -garść pestek z dyni i garść czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki gryczane z pestkami dyni i porzeczką z soku jagodowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czarna porzeczka w tym przepisie to moja wariacja. Jeżeli nie lubicie, możecie jej nie dodawać, zastąpić żurawiną itp. Ja uzyskuję ją w ten sposób:
    suszone owoce namaczam przez dobę w syropie z jagód, przelewam przez sito i zostawiam do ponownego wysuszenia. Smak, aromat obłędny. Można dodawać do sosów, wypieków; co kto lubi.
  • 2. Do 1/3 porcji maślanki wkruszamy drożdże i posypujemy cukrem. Mieszamy do jednolitej konsystencji odczekujemy pół godziny, by drożdże zaczęły pracować.

    Do, najlepiej szklanego naczynia, przesypujemy obie mąki i łączymy razem. Dodajemy zaczyn. Mieszamy dolewając stopniowo pozostałej części maślanki. Wyrabiamy do uzyskania elastycznego ciasta, formujemy kulę, oklepujemy oliwą, wkładamy do gorącego garnka (garnek zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zaabsorbuje ciepło, wylewamy wodę, osuszamy). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pestki z dyni i porzeczkę i wyrabiamy. Formujemy małe bułeczki, nacinamy, posypujemy pestkami, które dociskamy lekko do powierzchni bułek. Odstawiamy na kilka minut, by ciasto odpoczęło.

    Pieczemy na papierze do pieczenia w 190 stopniach przez 16-18 minut.

Porady

Bułeczki, pomimo papieru do pieczenia mogą się przypalić od spodu. Warto papierem wyłożyć ruszt, i na nim umieścić uformowane bułeczki, by jak najmniej dotykały stałej powierzchni. Przed pieczeniem, by bułeczki były chrupiące warto je popsikać zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować