Bułeczki z wisienkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Te bułeczki są proste w zrobieniu i bardzo smaczne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kostka świeżych drożdży
    1 szklanka letniego mleka
    5 jaj
    1/2 szklanki cukru + 1 łyżka cukru
    1 kg mąki tortowej + 1 łyżka mąki tortowej
    1/2 kostki miękkiej margaryny
    1/2 szklanki oleju
    1 cukier wanilinowy
    1/2 fiolki aromatu śmietankowego
    1 litrowy słoik drylowanych wiśni

Bułeczki z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mleku dokładnie rozprowadzić drożdże, wymieszać je z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miseczki wbić jaja, zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę i olej. I zmiksować na gładką masę.
  • image-1g0e4q0 2. Mąkę przesiać do miski i na środku zrobić wgłębienie. Dodać rozczyn z drożdży i wymieszać z masą jajeczną i aromatem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min nakrywając miskę z ciastem ściereczką.
  • image-1bivb47 3. Z ciasta formować prostokątny płat i ciąć go na prostokąciki 10 cm na 8 cm o grubości ciasta ok 0,5 cm.Na wierzchu każdego prostokącika nałożyć po 1 łyżeczce wiśni i zwijać jak roladę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,kłaść tak aby do siebie nie dotykały.
  • image-06ns0cj 4. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, lub do uzyskania rumianego koloru.

Porady

Bułeczki przed upieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy