Bułeczki z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mleku dokładnie rozprowadzić drożdże, wymieszać je z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miseczki wbić jaja, zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać margarynę i olej. I zmiksować na gładką masę.
2.Mąkę przesiać do miski i na środku zrobić wgłębienie. Dodać rozczyn z drożdży i wymieszać z masą jajeczną i aromatem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 min nakrywając miskę z ciastem ściereczką.
3.Z ciasta formować prostokątny płat i ciąć go na prostokąciki 10 cm na 8 cm o grubości ciasta ok 0,5 cm.Na wierzchu każdego prostokącika nałożyć po 1 łyżeczce wiśni i zwijać jak roladę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,kłaść tak aby do siebie nie dotykały.
4.Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, lub do uzyskania rumianego koloru.
Porady
Bułeczki przed upieczeniem można posmarować rozbełtanym jajkiem.
Komentarze