Bułeczki dyniowe z żurawiną

0 (0 ocen)

Bułeczki w pięknym kolorze dzięki dyni. Na wytrawnie, z kwaśną żurawiną! Dla mnie świetnie smakowały z masłem i serem żółtym, a córcia zajadała z dżemem figowym ;)

Składniki:


  • 1 szklanka puree z dyni
    100 g jogurtu greckiego
    3 łyżki masła
    1 łyżka cukru
    5 g drożdży suchych
    500 g mąki pszennej typ 650
    1 płaska łyżeczka soli
    50 g świeżej żurawiny

Bułeczki dyniowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Masło rozpuścić i przestudzić. Puree i jogurt, w temperaturze pokojowej, wymieszać razem, wlać masło, ponownie przemieszać.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Żurawinę umyć, osuszyć, wsypać do suchych składników i lekko przemieszać.

    Dodać masę dyniową, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na półtora godziny w ciepłe miejsce.

    Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 12 równych kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.

    Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy