Bułeczki w pięknym kolorze dzięki dyni. Na wytrawnie, z kwaśną żurawiną! Dla mnie świetnie smakowały z masłem i serem żółtym, a córcia zajadała z dżemem figowym ;)
Składniki:
1 szklanka puree z dyni
100 g jogurtu greckiego
3 łyżki masła
1 łyżka cukru
5 g drożdży suchych
500 g mąki pszennej typ 650
1 płaska łyżeczka soli
50 g świeżej żurawiny
Bułeczki dyniowe z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Masło rozpuścić i przestudzić. Puree i jogurt, w temperaturze pokojowej, wymieszać razem, wlać masło, ponownie przemieszać.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, cukier i drożdże. Żurawinę umyć, osuszyć, wsypać do suchych składników i lekko przemieszać.
Dodać masę dyniową, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na półtora godziny w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 12 równych kawałków. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. wystudzić na kratce
Komentarze