Bułeczki dyniowe

0 (0 ocen)

"Sprzątając" zamrażalnik, by zrobić miejsce na nowe mrożonki, natknęłam się jeszcze na dyniowe pure. Postanowiłam wykorzystać je do bułeczek. Wyszły wspaniałe i delikatne. Idealne na śniadanie lub piknik. Przepis pochodzi ze strony Moja kuchnia

Składniki:

  • 1/2 szkl musu z dyni
    2,5 szkl mąki
    1 żółtko
    2 łyżki stopionego masła
    1/2 szkl ciepłego mleka
    1 op. suchych drożdży
    3/4 łyżeczki soli
    1czubata łyżeczka cukru

    białko do posmarowania
    1 łyżka sezamu do posypania

Bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynię wymieszać z żółtkiem, mlekiem i masłem 1. W dużej misce wymieszać żółtko, mleko, masło i mus z dyni. Dodać drożdże cukier i sól, dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 45 min. Ciasto podzielić na 10 części. Z każdego kawałka uformować wałeczek i związać w supeł.
  • Z ciasta robimy supełki 2. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem i posypać sezamem.
    Bułeczki piec ok 15 minut w 200 stopniach. ostudzić.

Porady

Do bułeczek można użyć świeżego lub mrożonego musu. Mrożony należy wcześniej rozmrozić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy