Bułeczki dynie z oregano

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bułeczki dynie z oregano

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki puree z dyni
    4 szklanki mąki pszennej
    10 g suchych drożdży lub 25 g zwykłych
    3-5 łyżek zimnej wody
    1 łyżka suszonego oregano
    1 łyżeczka soli
    1 i 1/2 łyżki oliwy

Bułeczki dynie z oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy dołek dodajemy rozpuszczone w wodzie drożdże lub rozkruszamy z mąką świeże. Dodajemy roztarte oregano, oliwę, sól i puree. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dzielimy i formujemy bułeczki. Bułeczkę układamy na dratwie i tworzymy wzór na krzyż obracając bułeczkę.Warto dratwę zamoczyć w oleju by nie przywarła zbytnio do ciasta, wiążemy sznurek. Bułeczki odstawiamy na kolejne 10 minut. Pieczemy w 180 C około 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy