Bułeczki drożdżowo -serowe z żurawiną i marcepanem

0 (0 ocen)

Pyszne, lekkie bułeczki drożdżowe gdzie jedna ma tylko okołó 205 kcal :)

Składniki:

  • 2 szklanki ( 500g) mąki pszennej u mnie typ.650
    - 250g sera mascarpone
    - 5 żółtek
    - 5 łyżek oleju
    - 5 łyżek ciepłego mleka
    -30g drożdży
    - 3 łyżeczki cukru
    - 100g suszonej żurawiny
    - 100g marcepana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowo -serowe z żurawiną i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy aż zmiękną. Mąkę wsypujemy do miski. Olej mieszamy z serkiem i żółtkami. Kiedy nabierze gładkiej konsystencji dokładamy do mąki. W mleku z cukrem rozpuszczamy drożdże i czekamy chwilę aż urosną po czym szybko przelewamy do mąki. Szybko wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu kładziemy na stolnicy obsypanej mąką i znów chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt - grubości 4 mm. Smarujemy powierzchnię białkiem. Na to ścieramy marcepan i rozrzucamy odciśniętą żurawinę, Ciasno zwijamy a następnie odkrawamy po kawałeczku ( ok 3cm) i układamy na blasze. Pieczemy ok. 20 min w 180C ( piekarnik góra-dół). Z podanej porcji mi wyszło 17 bułeczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Marcepan Mascarpone Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Bułeczki serowe

To może cię zainteresować