Bułeczki drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże , cukier i cukier waniliowy i 3 łyżki mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2.Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać .
3.Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
4.Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość )
5.Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około 2 cm.
6.Foremką w kształcie kwiatka wycinać bułeczki , na każdą nałożyć po połówce śliwki i posypać kruszonką .
Kruszonka : zagnieść podane składniki i pokruszyć na bułeczki .
Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 10 minut aby jeszcze podrosły.
7.Piekarnik rozgrzać do temp 180 st i piec około 20 minut .
Komentarze