Bułeczki drożdżowe ze śliwką

0 (0 ocen)

Pyszne , nadają się do kawki jak i na śniadanie do szkoły

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    1/2 kostki margaryny Kasi
    1 szkl cukru
    2 cukry waniliowe
    2 szkl mleka ciepłego
    7 żółtek

    duże śliwki

    Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masła

Bułeczki drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże , cukier i cukier waniliowy i 3 łyżki mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać .
  • 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia.
  • image-0b7b1pe 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość )
  • 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około 2 cm.
  • image-09d1be5 6. Foremką w kształcie kwiatka wycinać bułeczki , na każdą nałożyć po połówce śliwki i posypać kruszonką .


    Kruszonka : zagnieść podane składniki i pokruszyć na bułeczki .

    Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 10 minut aby jeszcze podrosły.
  • 7. Piekarnik rozgrzać do temp 180 st i piec około 20 minut .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy