Bułeczki drożdżowe z ziemniakami i dynią

  • wyświetlono: 231 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne, mięciutkie i sprężyste bułeczki na śniadanie, nie tylko jesienne :)

10533453_606551092790890_2145939205476450569_n
  • 300min

Składniki

Zaczyn:

około 1 szklanki ugotowanych, ugniecionych ziemniaków
1 saszetka drożdży instant ( 7 g)
pól szklanki ciepłego mleka
pól szklanki cieplej wody
1 kopiasta łyżka gęstego pure z dyni
mąki tyle, by powstał zaczyn o konsystencji średnio gęstej śmietany

1 duża łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
maka pszenna (około 700 - 800 g )

Pomada :

mąka i woda

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z ziemniakami i dynią

  • image-27ot1y41. Zaczyn:

    Ziemniaki zalać ciepłym mlekiem i wodą, dobrze wymieszać lub zmiksować by nie było grudek.
    Dodać pure z dyni, drożdże oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Zaczyn powinien mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 20- 30 minut.
  • image-1g2s1222. Ciasto na bułki :

    Olej kokosowy lekko podgrzewamy, by miał płynną konsystencje.
    Do wyrośniętego zaczynu, stopniowo dodajemy mąkę, sól oraz olej kokosowy. Wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie, plastyczne i nie powinno się kleić do rąk.
    Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • image-28pnlnc3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy raz jeszcze,jeśli będzie się kleić ponownie do rąk, to trzeba podsypać jeszcze trochę mąką,

    Z ciasta formujemy kulki na bułeczki, układamy na blaszce lub specjalnym kamieniu do pieczenia chleba. Mój jest taki trochę sfatygowany, bo często na nim piekę różne frykasy :) .
    Odstawiamy bułeczki do wyrośnięcia, potem delikatnie nacinamy nożem górę naszych nieupieczonych jeszcze bułeczek. Przed wstawieniem do piecyka, smarujemy bułeczki mączną pomadą.
  • image-061gf9i4. Wyrośnięte ciasto na bułki wstawiamy do nagrzanego do 180 C piecyka i pieczemy przez około 30 minut ( ja mam bardzo dziwny piekarnik i czasami muszę trochę dłużej nawet ). Pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 C , by nasze bułki się ładnie zrumieniły, można jeszcze raz posmarować bułki pomadą mączną.
  • image-14hk7775. Bułki wyszły przepyszne, sprężyste, mało kruszące się, idealne :)
    Na zdjęciu poniżej, bułeczki rozkrojone, jeszcze cieple :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaziemniakiśniadanieDyniabułki

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki drożdżowe z parmezanem

Dodane przez: Kamil®

Bułeczki drożdżowe z parmezanem

Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe,...

Bułeczki z kapustą i podgrzybkami

Dodane przez: ewoola

Bułeczki drożdżowe z kapustą i podgrzybkami

Doskonałe na wigilijny stół, ale...

Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i migdałami

Dodane przez: Armi As

Bułeczki (wianki) drożdżowe z żurawiną i...

Bardzo lubię te wianki drożdżowe...

Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dodane przez: zzewa

Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami

Idealne do czerwonego barszczyku...

Bułeczki drożdżowe z cynamonem

Dodane przez: Armi As

Bułeczki drożdżowe z cynamonem

Dziś podzielę się na niemal ekspresowe...

Puszyste bułeczki z ziemniakami

Dodane przez: Reniutka

Puszyste bułeczki z ziemniakami

Przepis na wyśmienite, puszyste...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE