Bułeczki drożdżowe z wiśnią i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Domowe bułeczki są o wiele lepsze od tych ze sklepu, a przepis jest prosty i tani.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1/2 kg mąki + 10 dag do podsypywania
    15 dag cukru pudru
    1/3 kostki margaryny
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży
    1 opakowanie cukru waniliowego
    wydrylowane wiśnie z kompotu
    Na kruszonkę:
    15 dag mąki
    10 dag masła lub margaryny
    7 dag cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Bułeczki drożdżowe z wiśnią i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyrobić ręcznie i pozostawić do wyrośnięcia. 1. Ciasto:
    Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 1 łyżką mąki. Odstawić przykryte do wyrośnięcia. Jajko zmiksować z cukrem. Margarynę stopić na małym ogniu. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko z cukrem, rozczyn z drożdży, resztę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać stopiony tłuszcz i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto ręcznie podsypując mąką. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • 2. Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę dokładnie wyrobić formując kulę i włożyć na parę minut do zamrażalnika.
  • Bułeczki lekko spłaszczyć i ułożyć kruszonkę. 3. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki, wkładając do środka po parę wiśni. Układać na blaszce posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką sklejeniem do dołu. Lekko spłaszczyć i na wierzch układać kawałki kruszonki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 35 minut.

Porady

Do nadziewania bułeczek można również użyć gęstą konfiturę wiśniową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Margaryna Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować