Bułeczki drożdżowe z twarogiem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Bułeczki drożdżowe z twarogiem i truskawkami

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • - 1 szklanka ciepłego mleka,
    - 1/2 kg mąki,
    - 1/2 kostki drożdży (50g),
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - ok. 1/2 szklanki cukru,
    - 1/2 kostki masła stopionego,
    - odrobina stopionego masła (na wierzch do posmarowania),
    - 1/2 kg truskawek,
    - ok. 300 g twarogu+ ok.2 łyżki cukru drobnoziarnistego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z twarogiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodaję cukier, drożdże rozrabiam. Wlewam do misy miksera na mąkę. Dodaję sól, stopione przestudzone masło, wyrabiam ciasto. Robię kulki, kładę na płaską blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, zachowuje trochę odstępu, gdyż jeszcze urosną. Ciasto odkładam w ciepłe miejsce, przykrywam ścierką. Następnie po urośnięciu (ok. 30 min- 1 godzina), smaruję wierzch stopionym masłem, wgniatam małą szklankę/kieliszek do środka. W dole układam twaróg rozrobiony z cukrem, oraz truskawkami. Oczywiście możemy dodać kruszonkę. Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 stopni góra-dół na ok. 20-30 min. do ładnego zarumienienia. Wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia.

Porady

Możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, ja zostawiłam je bez niczego. Na drugi dzień jak bułeczki staną się twardsze, możemy podgrzać je chwilę w mikrofali, zrobią się super świeże, ciepłe i i jeszcze smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować