Bułeczki drożdżowe z truskawkowym nadzieniem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie bułeczki z nadzieniem z truskawek i słodką kruszonką i nie przejdziesz obok nich obojętnie.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    25 g drożdży
    5 łyżek cukru
    3 szklanki mąki
    1 i 1/2 szklanki letniego mleka
    1 jajo
    100 g roztopionego masła
    szczypta soli

    Kruszonka:

    50 g roztopionego masła
    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru

    Ponadto:

    dżem truskawkowy
    1 roztrzepane jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżem truskawkowy

Bułeczki drożdżowe z truskawkowym nadzieniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru, do momentu, aż zrobią się płynne.
  • 2. Dodać letnie mleko, posypać łyżką mąki i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną rosnąć.
  • 3. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, jajko, roztopione masło oraz wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto. Zostawić do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • 4. Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Schłodzić.
  • 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicy. Delikatnie rozwałkować.
  • 6. Wycinać krążki, delikatnie rozciągnąć ciasto, nałożyć nadzienie, a następnie uformować kulki, zbierając boki pod spód.
  • 7. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
  • 8. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 9. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką.
  • 10. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
  • 11. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować