Bułeczki drożdżowe z serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże dokładnie łączę z odrobiną cukru i mleka, odstawiam na kilka minut.
Mleko lekko podgrzewam, mieszam z masłem, cukrem i solą.
Kiedy mleko przestygnie dodaję 2 jajka, następnie mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrabiam ciasto (w razie potrzeby dosypuję mąki - ciasto ma samo odchodzić od ręki). Odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
W międzyczasie ucieram ser z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru.
Z ciasta formuję kuleczki, układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywam, odstawiam na 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
W każdej kulce robię wgłębienie filiżanką, wypełniam serem, smaruję rozmąconym wcześniej jajkiem.
Bułeczki piekę około 20 minut w 190-200 stopniach.
Komentarze