BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z SEREM NA SŁODKO

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

PYSZNE, DOMOWE BUŁECZKI Z SEREM

  • 2 godz.

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 6-9 (wyszło 18 bułeczek)


    Składniki:
    Około 4,5 szklanki mąki,
    20 g drożdży,
    3 łyżki cukru,
    2 jajka + jedno do posmarowania bułek,
    50 g masła,
    szklanka mleka,
    szczypta soli;
    masa serowa: 500-600 g twarogu z wiaderka, 3 łyżki cukru pudru, żółtko, 2 opakowania cukru waniliowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Bułeczki drożdżowe z serem na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże dokładnie łączę z odrobiną cukru i mleka, odstawiam na kilka minut.
    Mleko lekko podgrzewam, mieszam z masłem, cukrem i solą.
    Kiedy mleko przestygnie dodaję 2 jajka, następnie mąkę wymieszaną z zaczynem.
    Wyrabiam ciasto (w razie potrzeby dosypuję mąki - ciasto ma samo odchodzić od ręki). Odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
    W międzyczasie ucieram ser z żółtkiem i dwoma rodzajami cukru.
    Z ciasta formuję kuleczki, układam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykrywam, odstawiam na 30 minut, aż podwoją swoją objętość.
    W każdej kulce robię wgłębienie filiżanką, wypełniam serem, smaruję rozmąconym wcześniej jajkiem.
    Bułeczki piekę około 20 minut w 190-200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować