Bułeczki drożdżowe z owocami

  • wyświetlono: 2845 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Bułeczki za każdym razem mogą być inne w zależności, z czym je zrobimy np jagodzianki, z wiśniami, z jabłkiem. Świetne są jako przekąska czy drugie śniadanie, najlepsze oczywiście świeżo po upieczeniu

Kasia84
  • 70min

Składniki

Ciasto drożdżowe:
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 kg mąki
• 1 kostka margaryny
• cukier waniliowy
• 2 szklanki mleka
• 10 dag drożdży (1kostka)
• owoce na nadzienie
• jajko do posmarowania przed pieczeniem

Kruszonka:

• 0,5 szklanki mąki
• 3 łyżki masła
• 3 łyżki cukru i cukier waniliowy do smaku

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z owocami

  • 1. Ze szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru u 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski, żółtka ucieramy z cukrami. Ubijamy pianę z białek. Wszystkie pozostałe składniki(także druga szklankę mleka) łączymy z rozczynem. Zagniatamy ciasto dodając przestudzoną margarynę. Tak by odchodziło od ręki, powinno być trochę luźniejsze jak na pączki. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę łączymy aż powstanie sypka kruszonka.
  • bułeczki drożdżowe przed pieczeniem3. Ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozciągamy. Obcinamy po kawałku. Faszerujemy owocami i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
  • bułeczki drożdżowe podczas pieczenia4. Pieczemy aż będą złociste w temp. 160-170C około 20-30 minut. Najlepiej na termoobiegu.

Porady

Bułeczki które widać na zdjęciu są akurat z wiśniami (taki niby dżem wiśniowy- wiśnie po delikatnym odciśnięciu soku zawekowane w słoiki) ale można je robić z jagodami, z jabłkami obsypanymi cynamonem, z twarogiem i z czym tylko sobie wymyślimy.
Ciasto po zagnieceniu odstawiamy i przykrywamy ściereczką na około 40 minut mniej więcej oczywiście, tak by podwoiło swoją objętość i "wychodziło z miski". Czas przygotowania bułek podałam w przybliżeniu, gdyż czas wykonania jest zależny od tego jak jesteśmy wprawieni i ile mamy siły do wyrabiania ciasta i ile zajmie nam to czasu
Kruszonkę po zrobieniu warto wstawić do lodówki by się schłodziła, będzie nam łatwiej nią posypywać bułeczki.
do owoców nie dodajmy za bardzo cukru, odrobinę najwyżej ponieważ owoce puszczą za dużo soku i lepiej zrobić słodszą kruszonkę

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylabułeczki drożdżoweciasto drożdżowebułkijagodziankabułki z owocami
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kołacz drożdżowy z owocami

Dodane przez: bienpyt

Kołacz drożdżowy z owocami

Ciasto powstało na potrzebę chwili....

bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami

Dodane przez: Wypieki Beaty

Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami

Pachnące latem bułeczki z brzoskwiniami...

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Dodane przez: EmciaPichci

Drożdżowe bułeczki z jagodami

Pyszne, puszyste bułeczki

image-28yxf34

Dodane przez: agarybak76

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

Sezon rabarbarowy rozpoczęłam od...

Drożdżowe bułeczki z serem

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Drożdżowe bułeczki z serem

Przepis na słodkie drożdżowe bułeczki...

Bułeczki drożdżowe z makiem

Dodane przez: Agnieszka Rec

Bułeczki drożdżowe z makiem

Najsmaczniejsze drożdżówki to te...