Bułeczki drożdżowe z owocami

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bułeczki za każdym razem mogą być inne w zależności, z czym je zrobimy np jagodzianki, z wiśniami, z jabłkiem. Świetne są jako przekąska czy drugie śniadanie, najlepsze oczywiście świeżo po upieczeniu

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 kg mąki
    • 1 kostka margaryny
    • cukier waniliowy
    • 2 szklanki mleka
    • 10 dag drożdży (1kostka)
    • owoce na nadzienie
    • jajko do posmarowania przed pieczeniem

    Kruszonka:

    • 0,5 szklanki mąki
    • 3 łyżki masła
    • 3 łyżki cukru i cukier waniliowy do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Bułeczki drożdżowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szklanki ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru u 2 łyżek mąki robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę roztapiamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy do miski, żółtka ucieramy z cukrami. Ubijamy pianę z białek. Wszystkie pozostałe składniki(także druga szklankę mleka) łączymy z rozczynem. Zagniatamy ciasto dodając przestudzoną margarynę. Tak by odchodziło od ręki, powinno być trochę luźniejsze jak na pączki. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę łączymy aż powstanie sypka kruszonka.
  • bułeczki drożdżowe przed pieczeniem 3. Ciasto przekładamy na stolnicę i lekko rozciągamy. Obcinamy po kawałku. Faszerujemy owocami i formujemy bułeczki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
  • bułeczki drożdżowe podczas pieczenia 4. Pieczemy aż będą złociste w temp. 160-170C około 20-30 minut. Najlepiej na termoobiegu.

Porady

Bułeczki które widać na zdjęciu są akurat z wiśniami (taki niby dżem wiśniowy- wiśnie po delikatnym odciśnięciu soku zawekowane w słoiki) ale można je robić z jagodami, z jabłkami obsypanymi cynamonem, z twarogiem i z czym tylko sobie wymyślimy. Ciasto po zagnieceniu odstawiamy i przykrywamy ściereczką na około 40 minut mniej więcej oczywiście, tak by podwoiło swoją objętość i "wychodziło z miski". Czas przygotowania bułek podałam w przybliżeniu, gdyż czas wykonania jest zależny od tego jak jesteśmy wprawieni i ile mamy siły do wyrabiania ciasta i ile zajmie nam to czasu Kruszonkę po zrobieniu warto wstawić do lodówki by się schłodziła, będzie nam łatwiej nią posypywać bułeczki. do owoców nie dodajmy za bardzo cukru, odrobinę najwyżej ponieważ owoce puszczą za dużo soku i lepiej zrobić słodszą kruszonkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować