Idealna przekąska w zimnym bufecie, na imprezach i spotkaniach ze znajomymi, a także jako drugie śniadanie do szkoły/pracy czy na piknik. Dobre na ciepło i na zimno.
1 godz. 5 min
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanka maki pszennej,
- 2,5 dag drożdży,
- ok. 3/4 szklanki letniej wody,
- łyżka miękkiego masła,
- 4 łyżki sera startego na tarce o drobnych oczkach,
- słoik zielonych oliwek z papryką,
- płaska łyżeczka cukru,
- 2 łyżki mleka,
- łyżeczka soli,
- opcjonalnie zioła prowansalskie.
Bułeczki drożdżowe z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkrusz, rozpuść z letniej wodzie z płaską łyżeczką
cukru i łyżką mąki pszennej, odstaw w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiej do miski, dodaj starty na tarce o drobnych oczkach ser, wymieszaj. Dodaj wyrośnięte drożdże, łyżkę miękkiego masła, sól i zioła prowansalskie do smaku. Wyrób gładkie ciasto, uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Oliwki pokrój w plasterki.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj
wałek, pokrój na kawałki, każdy kawałek spłaszczaj na placuszek, ułóż pokrojone oliwki, uformuj okrągła bułeczkę, układaj na papierze do pieczenia.
Wierzchy smaruj mlekiem, ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piecz w temperaturze 180 st.C przez 20 minut na złoty kolor.
Porady
Do oliwek można także dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Komentarze