Bułeczki drożdżowe z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Idealna przekąska w zimnym bufecie, na imprezach i spotkaniach ze znajomymi, a także jako drugie śniadanie do szkoły/pracy czy na piknik. Dobre na ciepło i na zimno.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • - 1 i 3/4 szklanka maki pszennej,
    - 2,5 dag drożdży,
    - ok. 3/4 szklanki letniej wody,
    - łyżka miękkiego masła,
    - 4 łyżki sera startego na tarce o drobnych oczkach,
    - słoik zielonych oliwek z papryką,
    - płaska łyżeczka cukru,
    - 2 łyżki mleka,
    - łyżeczka soli,
    - opcjonalnie zioła prowansalskie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przystawki

Bułeczki drożdżowe z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkrusz, rozpuść z letniej wodzie z płaską łyżeczką
    cukru i łyżką mąki pszennej, odstaw w ciepłe miejsce do
    wyrośnięcia.
    Resztę mąki przesiej do miski, dodaj starty na tarce o drobnych oczkach ser, wymieszaj. Dodaj wyrośnięte drożdże, łyżkę miękkiego masła, sól i zioła prowansalskie do smaku. Wyrób gładkie ciasto, uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Oliwki pokrój w plasterki.
    Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj
    wałek, pokrój na kawałki, każdy kawałek spłaszczaj na placuszek, ułóż pokrojone oliwki, uformuj okrągła bułeczkę, układaj na papierze do pieczenia.
    Wierzchy smaruj mlekiem, ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piecz w temperaturze 180 st.C przez 20 minut na złoty kolor.

Porady

Do oliwek można także dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować