Bułeczki drożdżowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i odrobinę letniego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać roztrzepane jajka z żółtkiem, resztę mleka i mąki, szczyptę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto, pod koniec dodając roztopione i lekko ostudzone masło. (można wyrabiać mikserem używając odpowiedniej końcówki). Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od rąk, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok.1 godz.w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 11 - 13 części (w zależności od tego, jak duże chcemy bułeczki), formować placuszek, nałożyć łyżeczkę nutelli i uformować okrągłe bułeczki. Bułeczki układać na okrągłej tortownicy (lub innej formie) wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie 1cm. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut.
3.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Składniki na kruszonkę połączyć rozcierając palcami i posypać bułeczki. Piec około 20 - 25 minut w 190ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Wyjąć, wystudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze