Bułeczki drożdzowe z naktarynką i czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

bardzo smaczne:)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    4 g świezych drożdży
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyzki oliwy z oliwek
    szczypta soli
    oraz
    2-3 nektarynki
    1 szklanka czerwonej porzeczki
    cukier puder na wierzch

Bułeczki drożdzowe z naktarynką i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, dodajemy do 1 \2 szklanki ciepłego mleka , dodajemy łyzke mąki i łyżeczkę cukru. Mieszamy , odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
    Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
    Odstawiamy na kwadrans.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła. Układamy na natłuszczonej , wyłozonej papierem do pieczenia blaszce..
    Spodem literatki robimy wgłębienia w cieście.. Wypełniamy je pokrojonymi w kostke nektarynakami i czerwonymi porzeczkami.

    Bułęczki pieczemy przez około 15 -20 minut aż ładnie sie zarumienią.
    Przed podaniem bułeczki z owocami posypujemy cukrem pudrem Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy