Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po włosku

  • wyświetlono: 220 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Feta i oliwki dają bułeczkom słony posmak, dlatego warto je jeść zapijając np. czerwonym barszczem :)

IMG_1607 — kopia
  • 5 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

ciasto: 2 szklanki mąki
30 g drożdży
3/4 szklanki mleka
60 g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
farsz: 150 g szynki konserwowej
150 g fety
1 mała papryka czerwona
2 łyżki oliwek zielonych
ponadto:4-5 plastrów pomidorów
1 roztrzepane jajko do posmarowania
1 łyżka posiekanej bazylii

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po włosku

  • Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po włosku1. Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, cukru, 1 łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka. Przykryć i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie do drożdży przesiać mąkę, dodać roztrzepane jajko, pozostałe mleko i sól. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto , stopniowo dodając roztopione masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki, przykryć, przełożyć w ciepłe miejsce miejsce na ok.60 minut do podwojenia objętości.
  • Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po włosku2. Szynkę pokroić w niewielką kostkę. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, oliwki osączyć, przekroić na pół. Podrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Na środku wzdłuż rozłożyć szynkę, paprykę, pokruszoną fetę i oliwki.
  • Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po włosku3. Najpierw jedną częścią ciasta przykryć farsz, a następnie drugą. Ciasto pokroić na 4-5 równych części i rozłożyć na papierze do pieczenia. Zostawić jeszcze na 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. P
  • Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po włosku4. Po tym czasie wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, położyć plaster pomidora i posypać posiekaną bazylią. Bułeczki piec o.20-25 minut w 180 st. do zrumienienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szynka konserwowapaprykaPomidorybułeczki drożdżoweser fetana piknikoliwki zielonedrożdżówki na wytrawnie

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe cebularze z pieczarkami

Dodane przez: beniawojt

Drożdżowe cebularze z pieczarkami

Znikają z talerza zdecydowanie...

Pierożki

Dodane przez: rzelkazag

Pieczone pierożki z nadzieniem dyniowym

Mało wyczuwalna dynia sprawia,...

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe paszteciki z pieczarkami

Krucho-drożdżowe paszteciki idealne...

Śledziki buraczkowe z nadzieniem

Dodane przez: mysza75

Śledziki buraczkowe z nadzieniem

Roladki śledziowe wyglądające jak...

jajka z nadzieniem

Dodane przez: elka72

Waflowe jajka z nadzieniem łososiowym

Waflowe jajka z nadzieniem będą...

Bułeczki z frankfurterkami

Dodane przez: Joanna Kryla

Bułeczki z frankfurterkami

Mięciutkie pachnące bułeczki z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE