Bułeczki drożdżowe z makiem

  • wyświetlono: 603 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najsmaczniejsze drożdżówki to te upieczone w domu a do tego jeszcze ciepłe .Z nadzieniem makowym z mnóstwem bakalii są po prostu grzechu warte .

Agnieszka  Rec
  • 120min

Składniki

Ciasto:
1 kg mąki
7 dag drożdży
ok.1/2 l mleka ciepłego
3 żółtka
20 dag cukru
szczypta soli
10 dag masła
cukier waniliowy
skórka starta z 1 wyparzonej cytryny
Masa makowa:
25 dag maku
1łyżka stopionego wystudzonego masła
1/3 szkl.płynnego prawdziwego miodu
skórka pomarańczowa
garść siekanych orzechów włoskich
2 łyżki siekanych migdałów
kilka kropli olejku migdałowego
dodatkowo:1 jajko do posmarowania bułeczek,mak do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe z makiem

  • 1. Mąkę przesiać.Zrobić rozczyn:drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,dodać troszkę ciepłego mleka i 25 dag mąki.Wszystko dokładnie wymieszać(gęstość rozczynu powinna być jak gęstość kwaśnej śmietany).Pozostawić przykryty rozczyn w ciepłym miejscu.żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Masło stopić,przestuidzić.Gdy rozczyn podwoi objętość dwukrotnie dać go do miski z resztą mąki,dodać utarte żółtka z cukrem,resztę ciepłego mleka ,posolić i zarobić ciasto.Wyrabiać ciasto bardzo starannie tak aby do ciasta weszło jak najwięcej powietrza.Gdy ciasto ma gładką ,lśniącą powierzchnię i odstaje od ręki i naczynia,wlewać powoli masło,ciągle wyrabijają ręką ciasto dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny.Gdy ciasto pochłonie całkowicie tłuszcz odstawić przykryte ciasto w ciepłe miejsce.Gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie wyłożyć je na posypanej mąką stolnicy i wyrobić.Z ciasta formować małe bułeczki w środek dając po łyżeczce nadzienia z makiem.Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia ciast).Pozostawić na chwileczkę do podrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok.25-30 min.
    Masa makowa:Mak zalać wrzącym mlekiem lub wodą i gotować przez ok. 2 godz.na małym ogniu.Następnie dobrze odcedzić na sicie,wystudzić i przemielić przez maszynkę do mielenia mięsa na najmiejszych oczkach 2-3 razy.Mak utrzeć z płynnym miodem ,masłem,dodać bakalie i olejek migdałowy.Wszystko dokładnie utrzeć.

Porady

Takie drożdżowe bułeczki wspaniale smakują również nadziane marmoladą lub czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimakbakaliedrożdżówki z makiembułeczki drożdżowe nadziane masą makowąbułeczki do kawybułeczki na drugie śniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Dodane przez: akrobatka22

Rogaliki krucho-drożdżowe z makiem

Wyborne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego...

Rożki drożdżowe z makiem

Dodane przez: AnetaJ

Rożki drożdżowe z makiem

To proste rogaliki z ciasta drożdżowego,...

image-1482coq

Dodane przez: gosia56

Drożdzowe bułeczki z makiem

Bardzo lubię robić ciasto drożdzowe...

Drożdżowa bułka z makiem

Dodane przez: AnetaJ

Drożdżowa bułka z makiem

Pyszna, puszysta bułka, z kakao...

Bułeczki z żurawiną

Dodane przez: W Krainie Smaku

Bułeczki drożdżowe z żurawiną

Bardzo proste bułeczki drożdżowe,...

Drożdżowy ślimak z makiem

Dodane przez: Skotka

Drożdżowy ślimak z makiem

Pulchne ciasto drożdżowe z makiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE