Bułeczki drożdżowe z kremem a'la ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i odrywać kawałki ciasta z których formować niewielkie kulki. Kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 15 minut. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mąkę. Całość wymieszać. Powstałą kruszonką posypać bułeczki i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Bułeczki ostudzić i przekroić na pół. Szklankę mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozrobić budyń. Całość wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń. Budyń przykryć folią i ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. Krem wstawić do lodówki na 30 – 40 minut aby lekko zastygł. Kremem nadziewać bułeczki. Schłodzić w lodówce.
Komentarze