Bułeczki drożdżowe z kremem a'la ptysie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Są pyszne i proste do przygotowania.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szk,
    cukier puder 1/4 szk,
    drożdże 30 g,
    mleko ok. 1 szk,
    olej 75 ml,
    jajko 1 szt,
    cukier waniliowy 1 op,
    cukier 1 łyżeczka,
    żółtko po posmarowania 1 szt,
    Kruszonka:
    mąka 4 łyżki,
    cukier 4 łyżki,
    masło 50 g,
    Krem:
    mleko 1 i 1/3 szk,
    budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szt, ,
    masła 75 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Muffinki

Bułeczki drożdżowe z kremem a'la ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, olej, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić i odrywać kawałki ciasta z których formować niewielkie kulki. Kulki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym żółtkiem i odstawić na 15 minut. Masło roztopić w rondelku, dodać cukier i mąkę. Całość wymieszać. Powstałą kruszonką posypać bułeczki i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Bułeczki ostudzić i przekroić na pół. Szklankę mleka zagotować, a w pozostałym mleku rozrobić budyń. Całość wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń. Budyń przykryć folią i ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem. Krem wstawić do lodówki na 30 – 40 minut aby lekko zastygł. Kremem nadziewać bułeczki. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować