Bułeczki drożdzowe z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Drożdże, cukier, cukier waniliowy i 2 żółtka miskujemy z mlekiem, następnie podgrzewamy do temp ok 50 stopni.
2. Ciągle miksując dodajemy masło. Następnie mikser zmieniamy na łyżkę ciągle mieszając dodajemy mąkę( gdy w miarę dodawania mąki ciasto będzie coraz gęstsze łyżkę zamieniamy na dłoń, i wyrabiamy dalej dłonią).
3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte sciereczką na poł godziny w ciepłe miejsce.
4. Z ciasta formujemy bułeczki pa środku każdej z nich robimy dziurkę na nadzienie i umieszczamy je w powstałej dziurce. Krawędzie bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy całość kruszonką(aby przygotować kruszonkę należy dokładnie połączyć ze sobą składniki). Bułeczki piec w temperaturze ok 180 stopni przez ok 25-30 min
Porady
Jako nadzienie w sezonie zimowym świetnie sprawdza się mus jabłkowy. W sezonie letnim ulubione świeże owoce.
Komentarze