Bułeczki drożdzowe z kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne bułeczki. niestety znikają zbyt szybko. Bardzo proste w wykoniau

  • 60 min

Składniki:

  • 4dag drożdży, 10 dag cukru, 3 żółtka, 1szklanka mleka, 0,5kg mąki pszennej, 7dag miękkiego masła, pół łyżeczki soli, cukier waniliowy
    Na kruszonkę: 200g mąki pszennej, 100g cukru,100g masła roztopionego i lekko ostudzonego, 2 łyżki wiórków kokosowych
    Na nadzienie: ulubione owoce

Bułeczki drożdzowe z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże, cukier, cukier waniliowy i 2 żółtka miskujemy z mlekiem, następnie podgrzewamy do temp ok 50 stopni.
    2. Ciągle miksując dodajemy masło. Następnie mikser zmieniamy na łyżkę ciągle mieszając dodajemy mąkę( gdy w miarę dodawania mąki ciasto będzie coraz gęstsze łyżkę zamieniamy na dłoń, i wyrabiamy dalej dłonią).
    3. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte sciereczką na poł godziny w ciepłe miejsce.
    4. Z ciasta formujemy bułeczki pa środku każdej z nich robimy dziurkę na nadzienie i umieszczamy je w powstałej dziurce. Krawędzie bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy całość kruszonką(aby przygotować kruszonkę należy dokładnie połączyć ze sobą składniki). Bułeczki piec w temperaturze ok 180 stopni przez ok 25-30 min

Porady

Jako nadzienie w sezonie zimowym świetnie sprawdza się mus jabłkowy. W sezonie letnim ulubione świeże owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy