Bułeczki drożdżowe z cebulą

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Cebulaki inaczej :)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    1 jajko
    ½ szkl mleka (wody w ostateczności)
    ½ kostki drożdży
    2 szkl mąki pszennej

    Farsz
    3 duże cebule
    sól
    zioła prowansalskie
    koncentrat pomidorowy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki drożdżowe z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczany w ciepłym ale nie gorącym mleku dodajemy jajko i mąkę wyrabiamy ciasto tak, aby wszystkie składniki się połączyły (gdyby ciasto było za gęste dolewamy odrobinę mleka, i odwrotnie za rzadkie dosypujemy mąki)
  • 2. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę dusimy na maśle
  • 3. Na ręce nakładamy niewielka ilość tłuszczu( może być olej) i formujemy z ciasta nie duże płaskie placki, na które nakładamy kolejno:koncentrat pomidorowy, cebule, solimy, posypujemy ziołami
  • 4. Tak przygotowane placki sklejamy po brzegach formując płaskie bułeczki, po wierzchu posypujemy żółtym serem i zapiekamy w temperaturze 180° przez około 20 minut

Porady

Farsz możemy wykonać według naszych upodobań np. pieczarki lub kiełbaska zależy co kto lubi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować