Bułeczki drożdżowe z budyniem o smaku marcepanu

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodkie małe co nieco nie tylko dla niezapowiedzianego gościa ale także dla zaspokojenia apetytu na coś słodkiego, proste tanie i efektowne.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    120 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej
    3 żółtka
    150 ml śmietanki kremowej 30 %
    150 ml ciepłej wody
    szczypta soli

    1 budyń czekoladowy o smaku marcepana
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bułeczki drożdżowe z budyniem o smaku marcepanu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słodką śmietankę mieszamy z ciepłą wodą i łyżeczką cukru wkruszamy drożdże oprószamy łyżką mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Do dużej miski wsypujemy mąkę mieszamy ze szczyptą soli oraz cukrami, dodajemy żółtka i wyrośnięty zaczyn,zagniatamy ręką, po chwili wlewamy ciepłe ale nie gorące rozpuszczone masło- ja rozpuszczam w mikrofali i zagniatamy ciasto formując kulę.Odstawiamy w ciepłe miejsce na tak długo aż podwoi wyraźnie swoją objętość.

  • 2. Budyń do nadzienia przygotowujemy tak jak w przepisie na opakowaniu.
  • 3. Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kule około 10 sztuk nam wyjdzie z tej porcji środek spłaszczamy literatką tworząc wgłębienie na nadzienie.
    W środek wkładamy po łyżce ugotowanego budyniu, posypujemy płatkami migdałów i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    Puchate bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 20 minut-do lekkiego zrumienienia.
    Podajemy ostudzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować