bułeczki drożdżowe z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

efektowny deser przy małym nakładzie pracy.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mleka
    4-5 szklanek mąki
    0,5 kostki drożdży
    8 łyżek cukru
    0,5 kostki margaryny
    szczypta soli.
    Masa:
    2 budynie ( truskawkowe,malinowe)
    litr mleka.

Bułeczki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 0,5 szklanki mleka podgrzać dodać drożdże,1łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.Utrzeć i zostawić do wyrośnięcia(około 15-20 minut ) .W tym czasie 2 jajka utrzeć z pozostałym cukrem do białości.Masło stopić w pozostałym mleku,przestudzić.Mąkę przesiać i wymieszać z solą.Zrobić dołek,dodać rozczyn,ubite jajka i mleko z masłem.Dobrze wyrobić.(jeśli trzeba dosypać trochę mąki) .Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką na około 15 minut.Gotowe ciasto rozwałkować cienko,wyłożyć ugotowany i przestudzony budyń.Lekko zwinąć w rulon i kroić na plastry.Ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo bułki bardzo rosną.Posmarować rozmieszanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni.Piec około 25-30 minut (do lekkiego zbrązowienia ).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy