Buleczki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maslo roztop, mleko podgrzej.Do miski wsyp make.dodaj drożdże,cukier,jajko i sól.Wyrob ciasto dolewajac stopniowo cieple mleko.Gdy bedzie odklejac sie od reki ,uzupelnij je plynnym maslem i dobrze zagniec.Odstaw ciasto na 50 min do wyrosniecia,w tym czasie przygotuj budyn.Gotowy placek rozwalkuj na grubosc 0.5 cm -powinno mie ksztalt zblizony do prostokata-.Rozsmaruj na nim cieply budyn,rozloz pokrojone truskawki.Oblozone nadzieniem ciasto zwin w rulon,a nastepnie pokroj w poprzek na kawalki.Uloz buleczki na blaszcewylozonej pazlotkiem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160st i piecz przez przez ok,30min.Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Porady
Buleczki pokroj na wieksze kawalki ciensze moga sie rozwalac.
Komentarze