Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi

  • wyświetlono: 234 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne bułeczki z jagodami leśnymi, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek.

logo
  • 20 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

1 kg mąki typ 550
50 g świeżych drożdży
3 szklanki mleka
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
jajko rozbełtane do posmarowania bułek
sezam lub do posypania bułek

składniki na nadzienie:

20 łyżek jagód leśnych
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi

  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.2. Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.3. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.5. Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.6. Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, każdą z nich napełniamy 1 łyżką nadzienia z jagód.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.7. Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.8. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut, do ładnego zarumienienia się bułek.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi.9. Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.

    Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczywojagodziankidomowe_wypiekidomowe_pieczywodomowe_bułeczkibułeczki_z_jagodamibułki_pszenne_z_jagodami

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki drożdżowe z parówką

Dodane przez: alaaa

Bułeczki drożdżowe z parówką

Bułeczki polecam na kolację.Ciasto...

image-04j5ibq

Dodane przez: a_sad07

Bułeczki pszenne z nasionami chia

Z wierzchu chrupiące, a w środku...

Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym

Dodane przez: Czarek

Bułeczki pszenne z nadzieniem pieczarkowym

Bardzo smaczne bułeczki nadziane...

Bułki drożdżowe z parmezanem

Dodane przez: Kamil®

Bułeczki drożdżowe z parmezanem

Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe,...

Pszenne bułeczki "nocne"

Dodane przez: Ziutka155

Pszenne bułeczki "nocne"

Przepis na te bułeczki już wiele...

BUŁECZKI PSZENNE Z PRZEDZIAŁKIEM

Dodane przez: violast11

BUŁECZKI PSZENNE Z PRZEDZIAŁKIEM

Przepis na 6 dużych bułeczek lub...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE