Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi

1 (1 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne bułeczki z jagodami leśnymi, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki typ 550
    50 g świeżych drożdży
    3 szklanki mleka
    1 łyżka soli
    5 łyżek oleju
    jajko rozbełtane do posmarowania bułek
    sezam lub do posypania bułek

    składniki na nadzienie:

    20 łyżek jagód leśnych
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Jagodzianki

Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 2. Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 3. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 5. Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 6. Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, każdą z nich napełniamy 1 łyżką nadzienia z jagód.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 7. Uformowane bułki układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 40-45 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 8. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut, do ładnego zarumienienia się bułek.
  • Bułeczki drożdżowe pszenne z jagodami leśnymi. 9. Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.

    Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować