Bułeczki drożdżowe malinowo-porzeczkowe

  • wyświetlono: 262 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Jako że po wizycie u rodziców na działce dostałam wyprawkę w postacie owoców malin i porzeczek postanowiłam upiec drożdżowe bułeczki ze świeżymi owocami. Smak lata pozostaje w ustach na długo.

  • 120min

Składniki

Składniki na ciasto:

- 1 szklanka mleka

- pół kostki roztopionego masła lub miękkiej margaryny

- 1/3 szklanki cukru

- 3 i 1/2 szklanki maki tortowej

- pół kostki drożdży świeżych

- 2 jajka

- 1/4 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

- 25 dag twarogu półtłustego

- 2 łyżki masła lub miękkiej margaryny w temperaturze pokojowej

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 żółtko

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- owoce malin i porzeczki wg uznania i upodobania

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki drożdżowe malinowo-porzeczkowe

  • 1. Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), potem chłodzimy do temperatury pokojowej. Do ostudzonego mleka dodajemy drożdże, robimy rozczyn po czym pozostawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia.


  • 2. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, cukier, margarynę, jajka. Łączymy to z wyrośniętym rozczynem i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok godzinę.
  • 3. W tym czasie robimy nadzienie. Ubijamy w mikserze twaróg, cukier, żółtko, masło i cukier waniliowy na gładką masę. Owoce myjemy i pozostawiamy aż odsączą się z wody.
  • 4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy lekko. Z porcji powinno wyjść ok 16 bułeczek. Dzielimy ciasto na połowę, a każdą połowę na osiem równych części. Formujemy jednakowe kuleczki i układamy je w odstępach na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • 5. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia, najlepiej za pomocą zimnej szklani o szerokim dnie. Wgłębienia robimy jak największe. Nakładamy do bułeczek masę serową i dekorujemy owocami. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem.
  • 6. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 st. Gorące bułeczki najlepiej jest studzić na kratce od piekarnika.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

image-02k0k8h

Dodane przez: viki2903

sernik malinowo-porzeczkowy

Bardzo dobry orzeźwiający serniczek...

Drożdżowe bułeczki jeżyki

Dodane przez: dorota w

Drożdżowe bułeczki jeżyki

Słodko wyglądające drożdżowe bułeczki...

bułeczki drożdżowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Wspaniałe dla małych dzieci bułeczki...

Drożdżowe bułeczki z serem

Dodane przez: danusia19671

Drożdżowe bułeczki z serem

Pyszne domowe bułeczki z nadzieniem...

image-22dt09b

Dodane przez: danusia19671

Bułeczki drożdżowe z malinami

Drożdżowe bułeczki z malinami,...

BUŁECZKI DROŻDŻOWE DO MLEKA

Dodane przez: agi0911

BUŁECZKI DROŻDŻOWE DO MLEKA

SMACZNE I BARDZO PUSZYSTE BUŁECZKI...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE