BUŁECZKI DROŻDŻOWE DO MLEKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 5 min

SMACZNE I BARDZO PUSZYSTE BUŁECZKI WPROST ROZPŁYWAJĄ SIĘ W USTACH

  • 2 godz. 5 min

Składniki:

  • 3 SZKLANKI MĄKI,
    3 DAG DROŻDŻY,
    2 ŻÓŁTKA,
    3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU,
    8 DAG MASŁA,
    1 SZKLANKA MLEKA,
    OLEJEK ŚMIETANKOWY,
    SZCZYPTA SOLI

Bułeczki drożdżowe do mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. TŁUSZCZ ROZTAPIAMY I ODSTAWIAMY DO PRZESTUDZENIA.W CIEPŁYM MLEKU ROZPROWADZAMY DROŻDŻE Z ŁYŻECZKĄ MĄKI I CUKRU, ODSTAWIAMY W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA,GDY ZACZYN PODWOI SWOJĄ OBJĘTOŚĆ, DODAJEMY ŻÓŁTKA, CUKIER SÓL I MIESZAMY, DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ, WYRABIAMY CIASTO OKOŁO 5 MIN.,DODAJEMY LETNI TŁUSZCZ,WYRABIAMY CIASTO AŻ BĘDZIE SPRĘŻYSTE. ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA.DZIELIMY NA KULECZKI WYKŁADAMY NA BLASZCE I PONOWNIE ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA. PIECZEMY OKOŁO 30 MINUT W TEMPERATURZE 160 STOPNI. STUDZIMY

Porady

BUŁECZKI PODAJEMY Z MASŁEM , MIODEM LUB DOMOWYM DŻEMEM

Komentarze

Podobne przepisy