Bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

Świetnie pasują do szklanki mleka

Składniki:

  • 1 jajko
    1 żółtko
    25 g drożdży
    500 g mąki
    55 g cukru
    180 ml ciepłego mleka
    100 g roztopionego masła
    1/2 łyżeczki soli
    1 białko do posmarowania
    Kruszonka:
    25 g cukru
    25 g zimnego masła
    40 g mąki

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru,dodaj połowę mleka i 1 łyżkę mąki. Odstaw na ok 15 minut.
    Resztę mąki przesiej,wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn,jajko,żółtko i zagnieć ciasto.
    Wlej masło i dalej wyrabiaj ciasto.
    Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
    Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć. Podziel na mniejsze części i formuj bułeczki.
    Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok 30 minut,do wyrośnięcia.
  • 2.
    Masło rozetrzyj z cukrem i mąką.
    Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy