1 jajko
1 żółtko
25 g drożdży
500 g mąki
55 g cukru
180 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 białko do posmarowania
Kruszonka:
25 g cukru
25 g zimnego masła
40 g mąki
Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru,dodaj połowę mleka i 1 łyżkę mąki. Odstaw na ok 15 minut.
Resztę mąki przesiej,wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn,jajko,żółtko i zagnieć ciasto.
Wlej masło i dalej wyrabiaj ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć. Podziel na mniejsze części i formuj bułeczki.
Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok 30 minut,do wyrośnięcia.
2.
Masło rozetrzyj z cukrem i mąką.
Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut w 190 stopniach.
Komentarze