Bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

pyszne bułeczki drożdżowe, smakują idelanie same! Można je smarować masełkiem lub nadziewać ulubioną konfiturą lub nutellą.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - sól: 1.5 łyżeczki
    - świeże drożdże: 15 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - woda: 175 mililitrów
    - masło: 20 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut.
  • 2. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozmącone jajko i drobno pokrojone miękkie masło.

    Wlać drożdże.
  • 3. Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto.
  • 4. Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
  • 5. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.
  • 6. Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki.
  • 7. Obtoczyć je w mące i odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • www.bitedelite 8. Piec 15 min. w temp. 180 ºC
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować