Bułeczki czosnkowo - tymiankowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam czosnek! Bułeczki czosnkowe są obłędne:) aromat roznosi się po całym domu , są puszyste i mają delikatnie chrupiącą skórkę. zdecydowanie mogę powiedzieć, że to przepis na bułeczki idealne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kilka ząbków czosnku (ja użyłam 5 bardzo dużych)
    350ml mleka
    0,5kg mąki pszennej
    30g drożdży świeżych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka tymianku
    5 łyżek oliwy/oleju

Bułeczki czosnkowo - tymiankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-103po7v 1. Mleko zagotować wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przestudzić i do letniego mleka wkruszyć drożdże , odstawić na 10minut.
    Mąkę przesiać do misy, dodać tymianek i sól. Wlać oliwę i rozczyn drożdzy. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Uformować kulę i odstawić na ok. 1h pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  • image-1tgyvh3 2. Formować bułeczki, naciąć i odstawić do napuszenia ok. 20min. Piekarnik nagrzać do 200*C i piec bułeczki przez 20 min. Studzić na kratce.

Porady

Polecam, na dno piekarnika wstawić naczynie z gorącą wodą, bułecZki będą jeszcze lepsze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy