Bułeczki czosnkowe z pietruszką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne czosnkowe bułeczki z masłem i pietruszką są bardzo fajną opcją na szybkie śniadanie,do szkoły ,pracy czy na prowiant.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    400 g mąki pszennej
    300 g wody letniej
    25 g świeżych drożdży
    4-5 łyżek oleju
    łyżeczka soli
    pół łyżeczki cukru kryształu

    MASŁO CZOSNKOWE
    pół kostki miękkiego masła
    2-3 ząbki czosnku
    pietruszka świeża

Bułeczki czosnkowe z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwsze zróbmy masło,żeby mogło trochę poleżeć w lodówce.
    Pietruszkę drobno posiekać ,dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać z masłem ,odstawić do lodówki.
  • Bułki czosnkowe 2. Ciasto-mąkę przesiać do miski,zrobić dołek i wlać wodę,wsypać pokruszone drożdże,cukier i sól.Ciasto delikatnie zarabiać i dodawać olej.Ciasto musi być elastyczne .Odstawić do wyrośnięcia.
  • Bułki czosnkowe 3. Gdy ciasto nam podrośnie ,możemy formować bułki.Odrywamy kawałek ciasta ,dodajemy masło i robimy kulkę na kształt bułki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec ok 45 minut.

Porady

Pietruszkę możemy zastąpić np bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy